Puber

In de puberteit verandert je lichaam. Onder invloed van hormonen verandert er veel in de hersenen en in je gedrag. Dit kan al beginnen al in de laatste klassen van de basisschool.

Je gaat in de puberteit steeds meer je eigen weg. In deze leeftijdsfase kom je meer en meer in aanraking met allerlei mogelijke gevaren en moeilijke situaties.

Pubergedrag

Het is normaal dat je zelfstandig wilt worden, meer wil loskomen van je ouders. Dat moet ook, want later moet je het ook zelf doen. Misschien vind je het lastig om:

  • belangrijke zaken eerst te doen;
  • doelen te stellen;
  • gevoelens in bedwang te houden;
  • goed over dingen na te denken;
  • verstandige keuzes te maken.

Nieuwe zorgen

Jong zijn is leuk! Je leert en ontdekt steeds nieuwe dingen, maakt vrienden en wordt zelfstandiger. Soms komt het voor dat opgroeien even minder lekker gaat. Thuis of op school ontstaan misschien problemen. Of er spelen andere dingen waardoor je even niet lekker in je vel zit. Vaak lost zich vanzelf op, maar soms lukt dat niet alleen. Het is dan fijn als er iemand naar je luistert en met je meedenkt. Bij het CJG staan we voor je klaar. Wat je vraag ook is, samen zoeken we naar oplossingen die voor jou en in jouw situatie werken. Wil je graag met iemand praten? Of heb je hulp nodig? Neem contact met ons op.