Vorige zwangerschap en vruchtbaarheid

Heb je tijdens je vorige zwangerschap last gehad van suikerziekte, een te hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging? Of is je kindje te vroeg geboren? Praat erover met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Dit is al mogelijk voordat je weer zwanger bent. Soms vindt de arts een oorzaak en is er een behandeling, bijvoorbeeld met medicijnen. Zo voorkom je deze problemen bij een eventuele volgende zwangerschap.

Zwanger worden na een miskraam

Heb je eerder een miskraam gehad? Dan ben je niet de enige, het komt heel vaak voor. Praat erover met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Doe dit voordat je zwanger probeert te raken. De arts onderzoekt of er een oorzaak te vinden is. Soms is een behandeling mogelijk. Dan is de kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap minder groot.

Vruchtbaarheid

Over mannen zegt men weleens dat ze altijd vruchtbaar blijven. Dat klopt, maar de kwaliteit van het sperma van de man neemt na zijn vijfenveertigste wel af. Als vrouw ben je tot je dertigste het meest vruchtbaar. Daarna neemt je vruchtbaarheid steeds meer af en heb je steeds minder eicellen.

Zwanger worden

Als je zwanger wilt worden, is het natuurlijk verstandig om vaker te vrijen. Daarnaast is het ook handig om te weten op welke dagen je precies vruchtbaar bent. Er zijn tegenwoordig verschillende testen bij de apotheek of drogist te koop die voorspellen wanneer je een eisprong hebt.

Negatieve invloeden

Wil je zwanger raken, dan zijn er een aantal dingen die je vruchtbaarheid beïnvloeden. Denk aan:

  • Roken;
  • Alcohol;
  • Drugs;
  • Giftige stoffen of chemicaliën;
  • Bijwerkingen van geneesmiddelen.

Lukt het niet om zwanger te raken?

Als je na een jaar proberen nog niet zwanger bent, ga dan naar je huisarts. Hij of zij verwijst jullie mogelijk door naar het ziekenhuis, waar ze nader onderzoek doen naar de oorzaken. De gynaecoloog of fertiliteitsspecialist neemt met jullie eventuele vervolgstappen door.

Erfelijke aandoeningen

Je kinderen erven soms eigenschappen van jou, bijvoorbeeld je haarkleur en de kleur van je ogen. Soms erven je kinderen ook minder leuke eigenschappen, zoals aandoeningen. Maar er zijn heel veel erfelijke aandoeningen. Kijk voor meer informatie op de sites hieronder: